Vullneti i hekurt i shejh Albanit

Vullneti i hekurt i shejh Albanit

     Ishte kaderi (caktimi) i Allahut, qe ne vitin 1389 Hixhri qe korespondon me vitin 1969, te burgosesha bashke me disa dijetare te tjere, pa asnje arsye dhe pa bere asnje faj. Gabimi yne i vetem ishte se kishim ftuar ne rruge te Allahut dhe u kishim mesuar njerezve fene e Allahut. Ata me cuan tek burgu i kalase dhe ne disa burgje te tjera te Damaskut. Pas nje fare kohe me lane te lire, per te me burgosur per here te dyte ne vendin e quajtur: Xhezijratu el Ekdi, ku qendrova disa muaj, te cilat shpresoj te jene ne rruge te Allahut. Ishte caktim i Allahut qe me vete te kisha vetem librin tim te preferuar Sahih Muslim, nje laps dhe nje gome. Ne burg u angazhova per realizimin e endrres time ne permbledhjen dhe perpunimin (aty ku e kerkonte nevoja) te Sahihut te Muslimit. Brenda tre muajve arrita ta perfundoj, nderkohe qe punoja në të dite- nate, pa ndjere lodhje e as dembelizem. Ne kete menyre, ajo qe armiqte e umetit deshen ta kthenin ne hakmarrje ndaj nesh, u kthye ne miresi, frytet e te ciles i shijojuan te gjithe nxenesit e dijes ne cdo vend. Dhe per kete, falenderimet i takojne vetem Allahut, qe me miresine e Tij realizohen punet e mira.

[Jeta e dijetarit te madh Albani fq 14].

Fb-Udha e Besimtareve

Postuar te Fragmente nga jeta e shejh Albanit | Lini një koment

Hapja e tubimit me leximin e një pjese të Kuranit

Hapja e tubimit me leximin e një pjese të Kuranit

Cili është mendimi i juaj rreth asaj që është bërë traditë, leximi i një pjese të Kuranit në hapje të programeve apo manifestimeve?

Përgjigje: Hapja e mexhliseve (tubimeve) me lexim të një pjese të Kuranit është vepër e selefëve.

(Imam Albani, kaseta 402)

Jeton Bozhlani

Postuar te Të ndryshme | Lini një koment

Padrejtësitë e udhëheqësve ndaj popullit

 Padrejtësitë e udhëheqësve ndaj popullit

Allahu subhanehu ue teala thotë: “E kështu, Ne u japim pushtet disa keqbërësve mbi të tjerët, si dënim për veprat e tyre të këqija.” [El-En’am, 129]

Shejh Albani lidhur me këtë ajet thotë:

“Pra nëse një popull duan që të largojnë padrejtësitë që u bëhen nga prijësitë sundimtarë, atëher le të heqin dorë nga padrejtësitë që ata bëjnë vetë”.[1]

[1] Komentimi i Akides Tahavije nga shejh Albani rahimehullah. Botoi: Es Sebil

Postuar te Metodologji, Uncategorized | Lini një koment

Takimi i shejh Albanit me shejh Uthejminin

Takimi i shejh Albanit me shejh Uthejminin

Pyetje: A jeni takuar ndonjëherë me shejh Uthejminin?

Përgjigje: “Na ka nderuar me vizitën e tij në Meke… dhe realisht më pëlqeu butësia dhe edukata e tij dhe ishte i qetë, e gjithashtu më pëlqen edhe largimi i tij nga pasimi i verbër i medhhebit, i cili ka goditur shumicën e dijetarëve në të gjitha vendet”

Më treguan se, kur shejh Bin Bazi dhe shejh Uthejmini janë lajmëruar se unë gjendem në Meke për të bërë haxhin, ishin gëzuar shumë, veçmas Ibën Uthejmini.

(Shejh Albani, kaseta 373)

Postuar te Fragmente nga jeta e shejh Albanit | Lini një koment

Çfarë të bësh nëse je duke falur namaz sunet dhe thirret ikameti…?

Pyetësi:  Në lidhje me namazin në rekatin e dytë, nëse, për shembull, je ulur apo je ngritur për rekatin e dytë në namaz sunet dhe thirret ikameti, a duhet ta ndërpresësh namazin apo ta plotësosh atë, rekatin e dytë?

 Shejkh Albani (Allahu e mëshiroftë):

 … Nëse mendon se do ta zësh tekbirin fillestar (të namazit farz) me imamin edhe nëse e plotëson namazin tënd, atëherë plotësoje, nëse jo atëherë ndërpreje (namazin sunet).

El-Huda wen-Nur, 529.

 

Postuar te Pyetje dhe përgjigje | Lini një koment

Zekati i shikimit

Zekati i shikimit

“Me ka treguar vellau im Ebul Hasen Ali bin Hasen el Etheri, se nje here shejh Albani (Allahu e meshirofte) ishte ftuar per darke nga njëri prej vëllezereve. Ne ate ftese kishte vajtur edhe Aliu dhe kur kishin dashur te shperndaheshin naten, shejh Albani e kishte pyetur Aliun: A keni ndonje makine? Ai i ishte pergjigjur: Jo, por do na shpjere vellau yne Ebu Lejjla. Shejh Albani i tha: Jo, une kam per tju çuar dhe nguli kembe per kete, duke refuzuar qe ti çojë dikush tjeter vec tij. Pasataj shejhu u kishte thene: Ky eshte zekati i shikimit. Pastaj (Albani) tha: Kete e kam mesuar nga babai im (Allahu e meshirofte). Nje dite erdhi tek babai nje burre per te ndrequr oren dhe kur e hapi, gjeti dicka ate vogel te cilen e largoi duke i fryer dhe ora u ndreq. Klienti e pyeti per hakun qe duhej ti jepte per ndreqjen e ores dhe babai i tha: Nuk ke per te dhene asgje, ky eshte zekati i shikimit.”
[Qellimi prej kesaj ndodhie eshte falenderimi ndaj Allahut per miresine e shikimit dhe kjo veper miresie dhe bamiresie, konsiderohet prej falenderimit ndaj Allahut qe e meriton.] [Dr. Asim el Karjuti].

Udha e Besimtareve FB

Postuar te Fragmente nga jeta e shejh Albanit | Lini një koment

Si falet namazi në vendin ku nata është shumë e gjatë, mbi 20 orë?

Pyetësi: Në Leningrad janë rreth katër muaj ku nata është shumë e gjatë, deri në njëzetë orë, dhe dita është rreth njëzetë orë, dhe anasjelltas, pra si duhet të falet namazi?   

 Shejkh Albani: Ata e llogarisin namazin duke u bazuar me qytetin/vendin më të afërt me vendin e tyre ku dielli lind e perëndon normalisht.  

Por do të them diçka (për ta sqaruar): përgjigja (që sapo dhashë) është për një vend ku nuk është e mundur që pesë kohet (e namazit) të dallohen edhe nëse ato janë afër- nëse këto pësë kohë nuk mund të realizohen atëherë përgjigja është ashtu siç e përmenda tani, ata i llogarisin pesë kohët duke u bazuar në qytetin/vendin më të afërt me vendin e tyre ku falen (qartë) pesë kohët.   

El-Huda Uen-Nur, 57.

(http://shaikhalbaani.wordpress.com/

Postuar te Pyetje dhe përgjigje, Uncategorized | Lini një koment

Kur përfundon koha e (namazit të) jacisë?

Kur përfundon koha e (namazit të) jacisë?   

Pyetësi: Deri kur është koha e jacisë?

Shejkh Albani: Deri në mes të natës, sepse kjo është theksuar qartë në Sahih Muslim, nga hadithi i Abdullah ibn Amr ibn el-As, i cili ka thënë: “I dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: “..dhe koha e jacisë është derisa të kalojë gjysma e natës.”

(Koha e saj) nuk është derisa të paraqitet agimi (sabahu) i vërtetë sepse për këtë nuk ka dëshmi, madje edhe nëse disa nga Imamët thonë kështu, sepse kjo bie ndesh me këtë hadith autentik, :..dhe koha e jacisë është derisa të kalojë gjysma e natës.”

Al-Hudaa wan-Noor, 97.

 (http://shaikhalbaani.wordpress.com/

 

Postuar te Pyetje dhe përgjigje | Lini një koment

Gjykimi se filan grupi është në mesin shtatëdhjetë e dy grupeve!

Gjykimi se filan grupi është në mesin shtatëdhjetë e dy grupeve!

Pyesin: filan hizbi (partia) apo filan xhemati, a janë në mesin e shtatëdhjetë e dy grupeve?

Them: Nuk lejohet të përgjigjet se ata janë apo nuk janë në mesin e shtatëdhjetë e dy grupeve! Pse? Sepse nga përvoja e di që në mesin e tyre ka njerëz që bartin menhexhin e ehli hadithit dhe sunetit, pra akideja e tyre është akide e selefëve, namazi dhe agjërimi i tyre gjithashtu. E tëra e kësaj është se, ata kanë rënë në grupim dhe paritshmëri (hizbizëm) me pretendimin se, nuk mund të ngritet islami përveçse me anë të këtij grupimi. Pra këta janë hizbij, por megjithatë janë në menhexh të ehli sunetit dhe hadithit, pra kjo është përgjigjja ndaj pyetjes sate.

(Imam Albani, kaseta 354)

Fatos Mulaku FB

Postuar te Metodologji, Pyetje dhe përgjigje | Lini një koment

Nuk mund ta falesh namazin ( pasi i la kaluar koha) nëse ke qenë i zënë me biznes apo me lojë

Nuk mund ta falesh namazin ( pasi i la kaluar koha) nëse ke qenë i zënë me biznes apo me lojë

Pyetësi:  Një vëlla thotë: Më iku namazi i ikindisë dhe filloi koha e akshamit, cilën prej të dyjave duhet të fal? Jani, ai shkoi në xhami dhe ata po bëheshin gati ta falnin akshamin?  

Shekjh Albani: Nëse ai ka humbur ikindinë për shkak të njërës prej arsyeve të ligjësuara, që do të thotë gjumit apo sepse ka harruar, atëherë ai e fal ikindinë para akshamit. Mirëpo nëse e ka humbur ikindinë pa ndonjërën prej këtyre arsyeve, atëherë për të nuk ka hapësirë që të falet, as para akshamit e as pas tij.    

Pyetësi: Por cila kihet për qëllim, o shejh, që ai të fal akshamin ( me xhamat) me qëllimin e ikindisë?

Shejkh Albani: Çfarë tjetër? Tashmë ta dhashë përgjigjen, Allahu të bekoftë, ai falet para akshamit. Kur them: ai falet para akshamit është e qartë se ai fal ikindinë, por me kusht që të ketë harruar ta fal atë apo për shkak të gjumit- e nëse ka qenë i angazhuar me biznes dhe tregti, apo (i dhënë) pas lojës e kënaqësisë e kështu, atëherë atij i ka ikur namazi dhe nuk ka mundësi që ai ta falë atë, as para e as pas akshamit.       

Al-Hudaa wan-Noor, 259.

http://shaikhalbaani.wordpress.com/author/shaikhalbaani/

Postuar te Pyetje dhe përgjigje | Lini një koment